17 Aralık 2018,Pazartesi

YÜKSEK PERFORMANS FAKTÖRLERİ

Üniversitelerin Besyo bölümlerinde okumak isteyen öğrenciler,  performanslarını yükseltmek ve Özel Yetenek Sınavlarında başarılı olmak amacıyla hazırlık kurslarına katılmak zorundadırlar. BESYO Hazırlık Kurslarına katılmadan kazanma şansları çok düşüktür.(% 3- 5)

PERFORMANS YÜKSELTME AŞAMASINDA 4 ANA FAKTÖR VARDIR.

1- KALİTELİ ANTRENMAN: Sporcunun kapasitesi ve fiziksel özellikleri değerlendirilerek, eksik yönlerini giderici, iyi olan yönlerini çok daha iyi seviyeye getirmek için kişiye özel program hazırlanmalıdır.

2- ANTRENMAN SÜREKLİLİĞİ: Sporcu sağlık dışı herhangi bir sebepten dolayı idmanını aksatmamalıdır. Unutulmamalıdır ki her antrenman bir öncekinin devamı niteliğindedir. Antrenman kaçırmak sonraki antrenmanlarda daha az başarı göstermenize sebep olmaktadır.

3- İYİ DİNLENME: Özellikle antrenmandan sonraki ilk 4 saat iyi değerlendirilmelidir.
Ayrıca en geç gece 11-12 de uyuyup en az 8 saatlik uyku şart.

4- İYİ BESLENME: Sporcunun fiziksel özellikleri boy- kilo ve kas-yağ orantıları dikkate alınarak karbonhidrat-yağ-protein ayarlamasını yapıp dengeli beslenmesi.

5-VÜCUT KİTLE İNDEKSİ: Zirve performansına ulaşmak için sporcunun boy-kilo ve kas-yağ orantıları istenilen seviyede olmalıdır.
Özellikle besyo sınavları gibi saniselerin önemli olduğu sınavlarda 1-2 fazla kilonun bile büyük önemi vardır.

Performans yükseltme faktörlerinden sadece 1 tanesi Antrenörlerin sorumluluğundadır.(Kaliteli Antrenman)
Geri kalan 4 etken öğrencinin yapması gereken sorumluluklardır.(Antrenman Sürekliliği - İyi Dinlenme - İyi Beslenme)

Sınavlara giriş için yeterli ygs puanını aldınız doğru hazırlık kursunu seçip kaliteli antrenmanlarla performansını yükseltemeye başladınız; fakat üzerinize düşen sorumlulukları yerine getirmiyorsunuz. Performansınızda düşüş olacaktır ve sınavlara zirve performansınızla giremeyeceksiniz. Saliselerin bile önemi olduğu bu sınavlarda başarılı olmanın yolu antrenman performansınızdan geçiyor.

UNUTMAYIN ! Antrenörlerin elinde sihirli değnek yok. İyi dinlenme, iyi beslenme ve antrenman sürekliliğine uyum sağlamadığınız takdirde yaptığınız kaliteli antrenmanların size çok bir faydası olmaz ve hedeflerinize ulaşamazsınız.

Yazan: Ömer ÖZEN.