SPORCU ÖZGEÇMİŞİ OLMADAN BESYO KAZANILIR MI ?

23 Şubat 2021,Salı

SPORCU ÖZGEÇMİŞ

          NEDİR ?

ÖZGEÇMİŞ (CV) NEDİR ? 


Özgeçmiş, insanın hayatını, kabiliyetini, yeteneğini, iş yapma gücü ve tecrübelerini ortaya koyan bir belgedir. Yani insanın o güne kadar elde ettiği becerilerin özetidir.


SPORCU ÖZGEÇMİŞİ NEDİR ?


Besyo'da Özgeçmiş ise uğraştığınız branş veya branşlar ile olan bağınızın yıl, süre ve başarının belgelenmesine sportif özgeçmiş denmektedir. Besyo (Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları) ve Sbf (Spor Bilimleri Fakülteleri)  Özel Yetenek Sınavı ile alan bazı üniversiteler sportif özgeçmiş istemektedir. Bu üniversitelerden bazıları Sportif özgeçmişi zorunlu kılarken bazıları ise zorunlu kılmamıştır. Sadece puanlama yöntemine yansıtmıştır.


SPORCU ÖZGEÇMİŞİNE NASIL SAHİP OLABİLİRİM ?


BESYO veya SBF düşünen bir çok öğrencimizin cevabını merak ettiği asıl soru bu.

Bir sporcu özgeçmişine nasıl sahip olabilirim ?

Herhangi  bir spor branşı ile aktif olarak 1 yıl veya 1 yıldan daha fazla bir süre ile uğraşıyorsanız. Sportif özgeçmişiniz mevcut demektir. Lisans yılınız olarak özgeçmiş çıkartmak istiyorsanız. Bulunduğunuz il veya ilçenin spor  il- ilçe spor müdürlüğüne giderek lisan yılınızın dökümanını Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınız ile alabilirsiniz.


Burda dikkat edilmesi gereken asıl unsur  BESYO sınavlarına gireceğiniz üniversitelerin yayınlayacağı sınav kılavuzudur. Zira bazı üniversiteler lisans yılınıza göre puan verirken bazıları ise lisans yılınızın yanı sıra, ödül, madalya, kupa gibi  başarılara da puanlama yapmaktadır. 

Yukarıda bahsedilen belgeleri ilgili federasyona dilekçe vererek çıkartabilirsiniz.



SPORCU ÖZGEÇMİŞİ OLMADAN ÜNİVERSİTE KAZANILIR MI ?



Sporcu özgeçmişi özellikle BESYO ve SBF okumak isteyen öğrenciler için çok önemli bir etkendir. BESYO veya SBF'nin özel yetenek sınavı ile alım yapan bölümlerinin bazıları ya sporcu özgeçişimini istemekte yada zorunlu kılmıştır. Peki asıl soru sporcu özgeçmişi olmadan besyo kazanmak mümkün mü ?

Evet kazanabilirsiniz. Sporcu özgeçmişine puanlamada yer veren üniversitelerin olduğu gibi aynı şekilde mevcut sporcu özgeçmişlerini puanlamaya dahil etmeyen hatırı sayılır sayıda  üniversite de mevcuttur. Sİzde BESYO , SBF kazanmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişime geçmek için tıklayınız.