BESYO YETENEK SINAVLARI NASIL OLUR ?

12 Ocak 2019,Cumartesi
BESYO YETENEK SINAVLARI NASIL OLUR ?

Birçok besyo öğrencisinin aklında besyo yetenek sınavı nedir diye soru profilleri oluşuyor bu makalemizde besyo yetenek sınavlarına değinicez.

Her üniversite kendi yetenek sınavını yapar kendi profiline göre seçeceği öğrenciyi hazırlamış olduğu yetenek sınavına sokar. Örneğin o üniversitenin profili atletizm odaklı ise atletizme dayalı yetenek sınavı yapar, basketbola dayalı ise basketbola dayalı yetenek sınavı yapar.

Öğrenciler ise kendilerine en yakın spor branşını veya koordinasyon parkuru ile kazanabilecekleri üniversitelerin sınavına girer.


BESYO YETENEK SINAVLARI ŞUNLARDIR ;

-Uzun Mesafe Koşuları ve Orta Mesafe Koşuları
-Sürat Testi Koşuları ve Kısa Mesafe Koşuları
-Sağlık Topu Atma ve 3 Adım Sıçrama Sınavları
-Koordinasyon Parkuru Sınavları
-Branş Sınavları
-Dayanıklılık Testi Sınavları
-Branş Koordinasyonu Parkur Sınavları
-Sözlü Mülakat Sınavları

1- Uzun Mesafe Koşuları ve Orta Mesafe Koşuları

Üniversitelerin çok az bir kısmı uzun mesafe koşularını tercih etmektedir. Sporcu olmayan kişilerin sınavlara girmesi sebebiyle üniversiteler bu konuda temkinli yaklaşım sergilemektedir. Uzun mesafe koşuları 5.000 metre 10.000 metre koşularıdır. Genelde orta mesafe koşularını tercih eden üniversiteler yanına bir takım başka sınavlarda koymaktadır. Orta mesafe koşuları 800 metre 1000 metre 1500 metre 2000 metre ve 3000 metre koşularıdır.

2- Sürat Testi Koşuları ve Kısa Mesafe Koşuları

Sürat testi koşularının tercih edilmesinin sebebi öğrencinin süratini ölçmektir. Bunun dışında bazı okullar yorgunluk indeksini hesaplamak adına üst üste 20 metre ve 30 metre sürat koşularını yapmaktadır. Sürat koşuları 20 metre 30 metre ve 40 metre koşularıdır.
Kısa mesafe koşularının sürat testlerinden farkı temel anlamda süratte devamlılığı ve anaerobik kapasiteyi görmektir. Bu koşular 60 metre 100 metre 200 metre 400 metre koşularıdır.

3- Sağlık Topu Atma ve 3 Adım Sıçrama Sınavları

Sağlık Topu Atma sınavları temel olarak 2 çeşittir. Bunlar geriye doğru sağlık topu atma ve öne doğru sağlık topu atmaktır.
3 adım sıçrama sınavları da temel olarak 2 çeşittir. Çift ayak 3 kere ileri doğru sıçrama ve tek ayak 3 kere ileri doğru sıçramadır. Tek ayak sıçrama yalnızca sağ ayakla veya sol ayakla olan sıçrama değildir. Sağ-Sol-Sağ şeklinde veya Sol-Sağ-Sol şeklinde olan sıçramadır. Sınavlarda adayın topu atma mesafesi ve sıçrama uzunluğu bazalınarak hesaplama yapılır.

4- Koordinasyon Parkuru Sınavları

Uzun veya kısa bir çok üniversitenin sınavında koordinasyon parkuru görülmektedir. Her üniversitenin parkurları farklı olsa da kullanılan aletler yönünden herhangi bir farklılık görülmemektedir. Bazı okullar diğerinden farklı olarak değişik istasyonlar kullanıyor olsalar da genel olarak temel farklılık bu istasyonların sırası ve sayısıdır.

5- Branş Sınavları

Her okulun branş sınav sistemleri birbirinden çok farklıdır. Bazıları tıpatıp aynı olsada bu çok nadir bir durumdur. Gerek öğrenciyi aldığı branş türleri olsun gerek kontenjan olsun bir çok konuda farklılık göstermektedir.

6- Dayanıklılık Testi Sınavları

Dayanıklılık testi denildiğinde yetenek sınavları için bir çoğumuzun aklına ilk başta mekik koşusu gelmektedir. Bunun sebebi bir çok okul mekik koşusu üzerinden dayanıklılık testini yapmaktadır. Ancak bazı okullar Cooper testi (12 dakikada koşulabilecek maximum mesafe) gibi testlerde yapabilmektedir.

7- Branş Koordinasyonu Parkur Sınavları

Koordinasyon parkurunun branş istasyonları şeklinde düzenlenmiş halidir. Bu sınav sisteminde branşın her türlü tekniğinin sergilenebildiği istasyonlar tercih edilir.

8- Sözlü Mülakat Sınavları
Haliç Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi gibi üniversitelerde görülen bu sınav sisteminde adayın diksiyon yönünden başarısını görmek temel esastır. Kendini ifade etmek her meslekte olması gereken bir özellik olsa antrenörde ve eğitimcide bir kaç kat daha fazla olması gereken özelliktir. Bu yadsınamaz gerçekliğe rağmen çok az üniversitemizde bu tarz sınavın olması biraz gariptir.