Besyo Hangi Sınavla Alacak? 2. Aşama Sınavına Girilmeli mi?

4 Ocak 2019,Cuma

Güncel gelişmelerden haberdar olmak,  canlı yayınlarımızda bizlere sorular sormak, videolarımızı takip etmek ve son dakika gelişmelerini bildirim olarak almak için sağ taraftan sosyal medya hesaplarımızı takip edip tamamen ücretsiz uygulamamızı indirebilirsiniz.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu - Spor Bilimleri Fakültelerine özel yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversiteler yalnızca 1. aşama TYT sınavıyla öğrenci alacaktır. Bunun tartışmalı herhangi bir tarafı yoktur. Yönerge açıklandı ve yönergede net bir şekilde belirtilmektedir. Ancak, bazı üniversiteler ÖSYM Tercihiyle öğrenci almaktadır. Bu üniversiteler herhangi bir özel yetenek sınavı yapmadan yani sıradan bir bölüm gibi öğrenci almaktadır. Bu tarz bölümlerde 2. aşama sınavı ile alım yapılmaktadır. (EŞİT AĞIRLIK)
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan beden eğitimi bölümleri yalnızca TYT'den alacak dedik peki adaylar 2. aşama sınavına girebilir mi? Girmelerinin ne gibi pozitif ne gibi negatif etkisi olur?
Adaylar Beden Eğitimi düşünüyor ve özel yetenek sınavlarına hazırlanıyorlarsa 2. aşama sınavına girmeleri hiç bir şey ifade etmez. 2. Aşama sınavından çok yüksek alıp TYT (1. Aşama Sınavı) sınavı puanlarını arttıramazlar veya 2. aşamada barajı geçemeyenlerin TYT puanları iptal olmaz. Ancak öğrenci sadece Beden Eğitimi değil de başka bölümlerde düşünüyorsa ya da özel yetenek sınavıyla alan okulları kazanamazsam ÖSYM tercihiyle alan beden eğitimi bölümlerine giderim diye düşünüyorsa 2. aşama sınavına girebilir. Ama 2. aşama sınavına harcadığı enerjiyi 1. aşama sınavına harcarsa TYT puanının daha yüksek olacağını bir tek ben düşünüyor olamam herhalde. Düşünceme göre 2. Aşama sınavına çalışıp özel yetenek sınavına da çalışıp 1. aşama sınavına da çalışacak bir öğrenci 3 sınava da yeteri kadar verimli şekilde çalışamaz. Bu sebeple olumsuz olacağını düşünüyorum. Ancak, adayın kaybedecek bir yılı yoksa beden eğitimi dışında başka bölümler de düşünüyorsa mutlaka 2. aşama sınavına girmelidir.

Alp Yıldırım

Besyo Hangi Sınavla Alacak? 2. Aşama Sınavına Girilmeli mi?