240 Bin Barajı Kalkmazsa Alternatif Olarak Nasıl Beden Eğitimi Öğretmeni Olunur?

17 Aralık 2018,Pazartesi

Güncel gelişmelerden haberdar olmak,  canlı yayınlarımızda bizlere sorular sormak, videolarımızı takip etmek ve son dakika gelişmelerini bildirim olarak almak için sağ taraftan sosyal medya hesaplarımızı takip edip tamamen ücretsiz uygulamamızı indirebilirsiniz.

 Bir çok öğrenci yapılan bu manasız değişikliğe tepki gösterip bizimle birlikte 240 bin barajına karşı organizasyonlara katılmış olsa da YÖK cephesinden henüz net bir açıklama gelmedi. Ayrıca akademisyen ve üniversitelerin ekseriyeti konuyla alakalı şikayetlerini dile getirip konunun absürtlüğünü akademik düzeyde YÖK'e bildirdi. Bu kadar tepkiye karşılık gözler YÖK'ün 20 Nisan'da yapacağı olağan toplantıda alınacak karara çevrildi.
"YÖK 240.000 barajını kaldırmazsa Beden Eğitimi öğretmeni nasıl olunur?"  Yazımızda bu sorunun cevabını değişen sisteme uygun şekilde vereceğiz. 
-1- TÜRKİYE İÇİNDE FORMASYON
3 Yıl önce yapılan değişiklik çerçevesinde Rekreasyon, Antrenörlük, Spor Yöneticiliği, Spor Bilimleri ve Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümlerinden mezun olan adaylar hala daha formasyon alabilmektedir. 1. Sınıfın sonunda bile bazı okullarda formasyon almak mümkündür. Öğrenciler okudukları okulların dışında Türkiye'deki formasyon veren tüm üniversitelere başvuru yapıp formasyonlarını alabilirler. Formasyon başvuruları üniversitelerin sitelerinde yazmaktadır. Eğer ki ilerleyen süreçte kanun çıkartılırsa formasyon kaldırılabilir ancak, formasyon alan öğrencilerin atanma hakları ellerinden kanunen alınamaz. Neticede hepimiz çok iyi biliyoruz ki ülkemiz muz cumhuriyeti değil 
-2- TÜRKİYE DIŞINDA FORMASYON
Formasyona nazaran çok daha garanti bir yöntemdir. 10.000-15.000 tl maaliyetle kıbrıstaki çeşitli üniversitelerde formasyon alabilir bununla Türkiye'de öğretmen olarak atanabilirsiniz. Türkiye'de herhangi bir üniversitenin Rekreasyon, Antrenörlük, Spor Yöneticiliği, Spor Bilimleri ve Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümlerinden mezun olan her aday Kıbrıs'ta formasyon alıp Türkiye'de öğretmenlik yapabilir. Türkiye'de formasyon yokken Kıbrıs'ta formasyon alan öğrencilerin bir kısmı şuan Türkiye'de çeşitli şehirlerde Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Türkiye'de Formasyon kalksa bile Kıbrıs'ta formasyonun kalkması ticari sebeplerle mümkün değildir. Yıllardır her başvurana formasyon verilmektedir.
-3- ÖZEL ÜNİVERSİTEDE ÖĞRETMENLİK KAZANMAK
İstanbul Gedik Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye'de Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü olan 2 özel üniversitedir. Bunun dışında Türkiye'de Öğretmenlik bölümü mevcut olan herhangi bir özel üniversite yoktur. Ancak Kıbrıs'tada aynı şekilde Öğretmenlik bölümünü okuyup Türkiye'de öğretmen olarak atanmak mümkündür. Ülkemizin her atomunda adalet olmasından dolayı tüm yüksek adaletliliğimizle Özel üniversitelere 240.000 barajı koymadık. Böylelikle parası olan 240 bine girmeden öğretmenlik okuyabiliyor. Adalet < Para
kusura bakmayın burası yüksek demokrasili bir ülkedir.
-4- ÇİFT ANADAL
Diğer yöntemlere göre daha masrafsız bir o kadar da tatlı ve garanti olan çift anadal yöntemi ile herhangi bir Besyo bölümünü okurken eğer okulda çift anadal imkanı ve öğretmenlik bölümü mevcutsa aynı anda öğretmenlik bölümünü de okuyabiliyorsunuz. Böylelikle mezun olduğunuzda hem öğretmenlik bölümünü hem de okuduğunuz diğer bölümü bitirmiş kabul edilip çift diploma ile mezun oluyorsunuz. Bunun için gereken tek şey ortalamanızın yüksek olması
Bunu gerçekçi bir örnekle açıklayacak olursak Uludağ Üniversitesi Antrenörlük Eğitimi bölümü öğrenci kontenjanı 40'tır. Bu öğrencilerin %20'si 1. sınıfın sonunda (8 Adet), bir posta daha %20'si ise 2. sınıfın sonunda (8 Adet) çift anadal yapabilmektedir. Yani toplamda 40 kişilik sınıfın 16 tanesi çift anadal yapıp hem Antrenörlük hem Öğretmenlik bölümünden mezun kabul edilmektedir. Bunun için alttan dersi olmayan adaylar kendi arasında yarışmaktadır. Beden eğitimi okuyanlar pek ders çalışmayı sevmedikleri için bunu pek yapan yoktur. Çünkü ders sayısı artmaktadır. Örn: 50 ders alarak mezun olacakken 70 ders alıp mezun olursunuz. Bu sebepledir ki Uludağ Üniversitesi Antrenörlük 3. sınıf öğrencilerinden yalnızca 9 kişi çift anadal yapmaktadır. 7 kişilik çift anadal kontenjanı boş kalmıştır 
-5- BÖLÜMLER ARASI GEÇİŞ
Bazı okullarda mevcut olan bu yöntemle Besyo'nun herhangi bir bölümünü kazanıp ders notlarınızı yüksek tutup öğretmenlik bölümü var ise öğretmenlik bölümüne geçebilirsiniz. Bununda kontenjanı çift anadaldaki gibidir. Kulağa çift anadaldan daha hoş gelen bu yöntemde çift anadaldaki gibi yoğun ders programı yoktur. Örneğin: siz Antrenörlük bölümünü okuyorken 2. sınıfta ve ya 3. sınıfta bölümler arası geçiş yaparak öğretmenliğe geçip o dönemden sonra öğretmenlik derslerini alarak, okuldan öğretmen olarak mezun olabilirsiniz. Örneğin Ankara Üniversitesinde geçen yıl Antrenörlük bölümünü okuyan 2 öğrenci bölümler arası geçiş ile öğretmenlik bölümüne geçmiştir.

Bir çok yöntemi gördük tanıdık. Bu sayede 240.000 baraj gelse bile hayaliniz olan Beden Eğitimi Öğretmenliğine 240.000 e girmeseniz bile ulaşabilirsiniz. Ancak biz besyocuyuz.com olarak 240.000 barajının kaldırılacağını düşünüyoruz. Bunun içinde sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Yukarıda saydığım yöntemler 4. ve 5. maddesi her üniversitede yoktur. Lütfen gideceğiniz üniversiteye bu sebeple gidiyorsanız gitmeden önce üniversitenin sitesinden araştırınız.

SAYGILARIMLA

ALP YILDIRIM

240 Bin Barajı Kalkmazsa Alternatif Olarak Nasıl Beden Eğitimi Öğretmeni Olunur?