TYT ANALİZİ -1-

Merhaba Arkadaşlar.
Değişen Sistem Ve Üniversitelerin Baraj Puanını Erken Açıklaması Bu Sene Birçok Besyo Adayının Madur Olmasına Neden Olmuştur. Eski Sistemde 6 Puan Türü Olup 6 Farklı Sıralama Yapılırken Yeni Sınav(TYT) Sisteminde Tek Puan Türü Vardır.
Bu Değişiklik Birçok Besyo Adayının Barajı Geçememesine Neden Olmuştur.
Bu Değişikliği Önceden Analiz Edemeyen Bazı Üniversitelerin BESYO Yönetimleri İse ÖSYM'nin Koyduğu 150 Baraj Puanını Uygulamayıp; 220-250-270 Gibi Baraj Puanları Koymuştur.

İlk Kez Yapılan Bir Sistemde; Sonuçları Görmeden, Puanları Analiz Etmeden Baraj Puanını Yüksek Tutan Bazı Okullarda Özellikle De Kız Öğrenci Kontenjanı Dolmayacak Diye Düşünüyorum. Yüksek Baraj Puanı Uygulayan Okulları Da Düzenleme Yapıp, Baraj Puanını Düşürmeye Davet Ediyorum. Aksi Takdirde Boş Sıralara Eğitim Veren Okullar Olacak.

TYT ANALİZİ: -2-
Puanların Açıklanmasıyla Beraber Türkiyede'ki Kurs Hocalarıyla Yaptığımız Konuşmalara Dayanarak Söylüyorum: Hazırlanan Öğrencilerin Neredeyse %30'u 150 Puan Barajını Geçememiş, %30'luk Bir Kesim De 150-200 Puan Aralığında.

 

Bu Durumda Karşılacağımız Durumları Aşağıda Sıralıyorum.

  • Besyo Sınavlarına Giren Toplam Aday Sayısında Azalma Olacak.
  • Sınavların Aynı Tarihlere Gelmesi İle Bazı Okullarda 2-4 Bin Başvuru Olurken Bazılarında 200-300 Başvuru Olacak.
  • Puanı Yüksek Olan Adaylar Bu Sene Çok Daha Rahat Kazanacaklar. Mecazi Anlamda "Yürüyerek Kazanacaklar."
  • Yüksek Puanlı Adayların:  Bazı Özgeçmiş İsteyen Okullarda, Sportif Özgeçmiş Puanı Olmadan Da Kazanabilme İhtimalleri Artacak.
  • Yüksek Baraj Puanı Uygulayan Üniversitelerde: Başvuru Sayısı Az Olacak,  Birçoğunda Kontenjanlar Dolamayacak Ve Eskisine Göre 2-3 Kat Daha Fazla Yedeklere Sıra Gelecek.
  • 150-180 Gibi Düşük Baraj Puanı Uygulayan Okullara Yığılma Olacak Ve 2-4 Bin Başvuru Olacak. Düşük Puanlı Öğrenci Kazanmışken Kaydını Yapacak Ve Yedek Sırası Önceki Yıllara Göre Daha Az Olacak.
  • Bir Sınava 1.000 Kişi Başvuru Yapıyorsa Bu Rakamın Ortalama %30'u Kız Aday Oluyor. Bu Da Erkeklere Oranla Kızlarda Daha Az Rekabet Olduğu Anlamına Geliyor. Kız Adayların Rekabet Edeceği Sporcu Kız Aday Sayısının da Azaldığı Düşüncesindeyim.
    Doğru Kurs + Doğru Yönlendirme Ve Doğru Okul Tercihi İle 150 Puanla Bile Okul Kazanacak Kız Adayların Çok Olacağı Düşüncesindeyim.
  • 150-200 Puan Arasında Alan Öğrencilerin Özel Okullara Olan İlgisi Artacak.